Elke klacht over (seksuele) intimidatie, pesten, agressie en geweld en discriminatie moet zorgvuldig worden onderzocht. Het is van groot belang dat werknemers zich veilig voelen op de werkvloer en dat er passende maatregelen worden genomen wanneer er een melding van ongewenst gedrag binnenkomt. Werknemers hebben recht op een veilige werkomgeving, en werkgevers zijn verplicht om deze veiligheid te waarborgen. Dit omvat ook het zorgvuldig afhandelen van klachten en het bieden van een duidelijk stappenplan voor hoe dergelijke klachten worden behandeld.
De Landelijke Klachtencommissie kan desgewenst helpen bij het opstellen van een klachtenregeling die specifiek is afgestemd op de behoeften van uw organisatie. Dit is van belang om te voldoen aan de wettelijke verplichtingen rondom de behandeling van klachten, maar ook om een cultuur van veiligheid en respect op de werkvloer te bevorderen.
De klachtencommissie verzamelt alle relevante informatie door iedereen te horen die bij de klacht betrokken is, zoals de klager, de beklaagde en eventuele getuigen. Het doel van dit proces is om een compleet en eerlijk beeld te krijgen van de situatie. Na het verzamelen van deze informatie beoordeelt de commissie de (on)gegrondheid van de klacht. Dit houdt in dat de commissie concludeert of zij ongewenste omgangsvormen heeft kunnen vaststellen
Naast het geven van een oordeel over de klacht, biedt de klachtencommissie ook advies over mogelijke maatregelen of sancties die genomen zouden moeten worden. Deze maatregelen kunnen variëren van een waarschuwing of een gesprek tot zwaardere sancties, afhankelijk van de ernst van de situatie.
Een zorgvuldig samengestelde onafhankelijke klachtencommissie kan voorkomen dat er ondoordacht en ongefundeerde maatregelen worden genomen of dat er ten onrechte maatregelen achterwege worden gelaten. De Landelijke Klachtencommissie kan u, als onafhankelijke derde, helpen bij het samenstellen van een klachtencommissie. Onze functionarissen zijn deskundigen die, vanuit hun achtergrond als jurist of (organisatie)psycholoog, kennis hebben van dossiers over ongewenste omgangsvormen. De functionarissen van de Landelijke Klachtencommissie hebben geen directe of indirecte banden met uw organisatie, klagers en aangeklaagden.
Wilt u meer weten over hoe wij u kunnen helpen met ongewenst gedrag op de werkvloer? Samen met ons een klachtenregeling opstellen? Of heeft u een andere vraag voor onze specialisten? Vul onderstaand contactformulier in, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.